6 Mayıs 2017 Cumartesi

Victoria Serisi

Paradox Interactive firması tarafından geliştirilen, zaman aralığı olarak bakıldığında Europa Universalis'ten sonrasını konu alan fakat, nedense, yeterince tutmamış olan bir diğer grand strategy oyunudur. Oyun 1836-1936 yılları arasını konu alır. Oyunun ismi aynı dönemde yaşamış olan Birleşik Krallık kraliçesi Victoria'dan gelmektedir.

Neden Tutmadı?

Oyunda oyuncu tıpkı diğer çoğu Paradox oyununda olduğu gibi ekonomi, askeriye, diplomasi ve iç işleriyle alakalı konularla ilgilenmektedir fakat Europa Universalis serisinden farklı olarak bu oyunun amacı tarihi tamamen değiştirmek değildir. Odaklandığı zaman aralığı göz önüne alındığında anlaşılacağı gibi, oyunun odak noktası sömürgeleşme ve endüstrileşme yarışı, komünizm ve faşizmin yükselişidir. Oyuncu seçtiği ülkeyle kendi öz kaynaklarını ve Afrika ve Asya kıtalarında devam eden sömürgeleşme yarışından alabildiği paydaki kaynakları kullanarak endüstrileşmeye çalışırken bir yandan da ülkesinde giderek artacak olan komünist ve faşist fikirlerle savaşmak durumunda kalacaktır. 

Genel olarak bakıldığında Victoria serisi eğlenceli bir oyun portresi çiziyor. Fakat hem ilk oyunun hem de ikinci oyunun neredeyse bozuk denebilecek kadar kötü durumda piyasaya çıkması oyuncuları seriden soğuttu. Her ne kadar sonradan oyunun hataları düzeltilse de oyuncuların kafasındaki bozuk oyun portresi değişmedi. 

Devamı Gelir mi?

Maalesef kısıtlı bir kitlenin ilgisini çeken bir konuya sahip olması, genel kitleye göre fazla karmaşık olması, pek çok Paradox takipçisinin bile oyunları sayarken adını unutacak kadar kafalarda az yer etmesi gibi sebeplerden dolayı bu serinin devamının geleceğine olan inancım çok çok düşük seviyede. İlk iki oyunun bana yaşattığı eğlenceli saatler hala aklımda ve üçüncü bir oyunun çıkışını gönülden isterdim ama sıradaki bahsedeceğimiz seri olan Hearts of Iron serisinin geldiği noktayı düşününce, belki de olduğu yerde kalması daha iyi olacak diye düşünüyorum.


Oyun hakkında daha detaylı bilgiye erişmek isteyenler bu adresten daha detaylı bilgiye erişebilir. 

2 yorum:

  1. Guzel calisma arti rep derdim de victor falan demissin aklima victor hugo geldi cocukken ogretmenlerim hep zorla okuturlardi hala okumadim pisman degilim

    YanıtlaSil
  2. Football Manager yazısı da bekliyoruz admin

    YanıtlaSil