6 Mayıs 2017 Cumartesi

Europa Universalis Serisi

Europa Universalis serisi Paradox Interactive firması tarafından geliştirilen grand strategy türünde bir strateji oyunudur. Oyun, Philippe Thibaut tarafından aynı adla geliştirilen ve 2000 yılında piyasaya sürülen bir masa oyunundan esinlenilerek yaratılmıştır. Günümüzde 4 ana oyuna ve Rome adıyla piyasa sürülmüş 1 yan oyuna sahiptir. Kısaca "Paradox Interactive firmasının günümüzdeki popülaritesine kavuşmasını sağlayan seri" olarak tanımlamak hiç yanlış olmaz. 

Rome adlı Roma döneminde geçen yan oyunu bir kenara bırakırsak oyun genel olarak orta çağın bitişi ve yeni çağın başlangıcı arasındaki dönemi ele alır fakat her oyunun başlangıç ve bitiş tarihleri birbirinden farklıdır. İlk oyun 1492-1792 tarihlerini, ikinci oyun 1453-1799 tarihlerini, üçüncü oyun 1399-1821 tarihlerini ve son olarak dördüncü oyun 1444-1821 tarihlerini ele alır. Oyuncular oyuna başlangıç tarihinden başlamak mecburiyetinde değildir. İsteyen oyuncular oyuna farklı farklı tarihlerden başlayabilirler. Bunun haricinde oyun oyuncuya sunduğu zaman aralığı içerisinde gerçekleşen önemli olayları da başlangıç tarihi olarak sunmaktadır. Bunlara örnek olarak 80 Yıl Savaşları (1579), 30 Yıl Savaşları (1618), 7 Yıl Savaşları (1756) veya Amerikan Bağımsızlık Savaşı (1776) verilebilir. 

Neden Bu Kadar Ünlü?

Europa Universalis serisinin diğer Paradox oyuları arasından sıyrılarak bu kadar fazla ün kazanmasının farklı sebepleri vardır. Bunlardan birisi ve belki de en önemlisi oyunun oyuncuya sunduğu geniş zaman aralığıdır. Her oyunda ortalama 400 yıl olan zaman aralığı oyuncuya tarihi tamamen değiştirme imkanı vermekte ve tarihi değiştirme fikri her strateji oyuncusunun gönlünü çelmektedir. 

Diğer bir sebep oyunun diğer Paradox oyunlarına göre nispeten daha kolay bir alışma sürecine sahip olmasıdır. Diğer Paradox oyunlarındaki gibi oyuncunun görevi oyunda bir ülkenin ekonomisini, ticari durumunu, iç işlerini, dış işlerini ve askeriyesini yönetmek olsa da oyun belli bir noktadan sonra "asker basıp ülke ele geçirmek" seviyesine indirgendiği için oyuncuların oyuna alışması daha kolaylaşmaktadır. 

Oyun hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler bu adresten daha detaylı bilgi alabilir, oyunun takipçileri tarafından yapılan yüzlerce farklı yorumu ve eleştiriyi okuyabilir. 

2 yorum:

  1. Europe meurope demisin kardes 2023de turkiye olacak hepsi bosuna elini yorma boyle yazilarla

    YanıtlaSil
  2. Hocam inanir misin strateji oyunlarinda cok kotuyum yav, bende beyin yok yetenek var bam gum girmem lazim. Ama guzel paylasim canim cekti simdi.

    YanıtlaSil