6 Mayıs 2017 Cumartesi

Paradox Interactive Nedir?

Paradox Interactive 1999 yılında İsveç, Stockholm merkezli olarak kurulan bir oyun firmasıdır. Firma, tarihi strateji oyunlarıyla ün kazanmıştır ve günümüzde hala en büyük yatırımlarını bu alana yapmaktadır. Firmanın CEO'su Fredrik Wester olsa bile firmanın oyunlarının en sıkı takipçileri bile artık strateji oyunları dünyasının meme'i olan Johan Andersson'un firma sahibi olduğunu zannetmektedir. Firma 2015 yılı verilerine göre 604 milyon İsveç kronu (68 milyon dolar) kâr etmiştir.

Oyun Karakteristiği

Stüdyo grand strategy denilen tarzda, gerçek bir dünya haritası üzerinde, gerçek zamanlı olarak oynanan oyunlarıyla meşhurdur. Neredeyse bütün Paradox Interactive oyunları tarihle bağlantılıdır ve tarihi değiştirebilme imkanıyla oyuncuları cezbeder. Yayınladıkları her oyunun odak noktası farklıdır fakat genel olarak oyunu oynayan kişi bir ülkeyi yönetmektedir ve o ülkenin ekonomisinden, ticaretinden, iç politikasından, diplomasisinden, teknolojik gelişmelerinden ve askeri güçlerinden sorumludur. Paradox Interactive oyunları kendilerine has bir şekilde kompleks, detaylı oynanışa sahiptir. 

Paradox Interactive firması oyunlarına düzenli olarak güncelleştirmeler yapar. Bazı oyunları (çoğu oyunları) oyunun çıkışıyla beraber, oyunu oynanabilir hale getirebilmek için, bazı güncellemelere ihtiyaç duyar. Daha sonradan çıkan güncellemeler oyunun hayranlarının istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda daha büyük değişiklikler içerebilir.

Paradox Interactive oyunları genellikle hiçbir şekilde bir galibiyet koşulu ortaya koymaz ve oyunlarını açık kaynak tabanlı oyun motorları üzerinden yapar. Bu da oyunun kolay bir şekilde modlanabilmesine olanak sağlıyor. Günümüzde her oyuncu tarafından kullanılan Steam üzerinden yayınlanan modlar sayesinde oyunun oynanış süresi aşırı derecede arttırılabiliyor.

Popüler Paradox Serileri

Victoria (I, II) serisi
Hearts of Iron (I, II, III, IV) serisi
Europa Universalis (I, II, III, IV)
Crusader Kings (I, II) serisi


2 yorum: