6 Mayıs 2017 Cumartesi

Hearts of Iron Serisi

Hearts of Iron serisi, tıpkı Victoria serisinin Europa Universalis serisinin devamı niteliğinde olması gibi, Victoria serisinin devamı olarak kabul edilebilir. Oyun 1936-1946 tarihleri arasını ele alıyor. Tam olarak bir İkinci Dünya Savaşı strateji oyunu şeklinde tanımlanabilir. Victoria serisinin yaşadığı problemlerin ve bir türlü serinin tutmamasının aksine Hearts of Iron serisi ele aldığı konsept sayesinde başlangıçtan artı 20 puanı alıyor, ilk oyundan sonra çıkan ve serinin asıl adın duyurduğu ikinci oyunla beraber strateji oyunları dünyasında saygın bir yer kazanıyordu. Sorunlu bir şekilde çıkan üçüncü oyun, Victoria serisinin aksine, hayranların gösterdiği yüksek sabırla hatalarından ve problemlerinden arındıktan sonra Paradox Interactive firmasının efsane oyunları mertebesine erişiyordu.

Neden Bu Kadar Sevildi?

Bu sorunun cevabı aslında oyunun konseptinde gizli. İkinci Dünya Savaşı. Komplo teorisyeni kavramının ortaya çıkışına olanak sağlayan İkinci Dünya Savaşı konsepti, alternatif tarih meraklılarının ilgi odağı oldu.

Bir diğer sebep ise oyunun oynanışında gizliydi. Diğer Paradox oyunlarının aksine Hearts of Iron serisi oyuncuyu derin ekonomik ve ticari ilişkilerle veya karmaşık diplomasi okyanusuyla boğmuyordu. Oyunun bu kısımları gayet tekdüze bir şekilde tasarlanmıştı. Lakin ve lakin oyunun asıl dallanıp budaklandığı, oyuncuların zekalarını ve yeteneklerini kullandıkları alan er meydanıydı, yani savaş alanı. Özellikle üçüncü oyunlar birlikte koca bir ordunun hiyerarşisini teker teker ayarlamak, ve bu hiyerarşi ayarlamalarının gerçekten oyuna etki ettiğini görmek pek çok oyuncuyu şaşkınlık içinde bırakmıştı. İkinci Dünya Savaşının kanlı atmosferini sadece bir dünya haritası üzerinden oyunculara yaşatabilen, bazen yenilmez ordusuyla dünyayı işgal eden bazen sınırlı askeri birlikleriyle vatanını savunmaya çalışan bir ülke lideri olmak oyunculara zevkli geçen binlerce saat vaat ediyordu. 

Çöküş

2009 yılında çıkan üçüncü oyun oyuncular tarafından tamamen tüketildikten sonra herkes hep bir ağızdan dördüncü oyunun adını sayıklamaya başlamıştı. Yapımcı firma da bu olumlu atmosferi başarılı bir şekilde değerlendirdi ve 2016 yılında büyük bir heyecan fırtınasıyla birlikte dördüncü oyunu piyasaya sürdü. Fakat bu oyun, oyuncuların sahip olmak istedikleri oyun değildi. Oyun, sadece serinin hayranları tarafından değil, herkes tarafından oynanabilsin diye olabildiğine basit tasarlanmıştı. Hiç abartısız bir şekilde söylemek gerekirse, oyun mobil platformlar için çıkartılan tamamen asker basıp ülke işgal etmekten ibaret olan bedava oyunlar kadar basitti. Hayatında hiç strateji oyunu oynamamış bir insan bile güçsüz denebilecek bir ülkeyle dünyayı ele geçirebiliyordu. Afganistan'la Sovyetler Birliği, Polonya ile Almanya, Yunanistan ile İtalya gibi devlet kolayca durdurulabilir hatta ezip geçilebiliyordu. Oyunun bu özgür ve arcade yapısı kısa bir süreliğine strateji oyunlarına yeni olan insanların oyundan zevk almasını sağlasa da kısa süre içinde bu yeni kitle oyunu tüketti ve Hearts of Iron 4, her ne kadar firmaya gayet güzel para kazandırmış olsa da kemik kitlenin gönlünü kazanmayı başaramadı. Yine de Victoria serisinin aksine Hearts of Iron serisi birkaç güncelleme veya ek paketle en olmadı yeni bir oyunla eski hayranların kalbini tekrar çelme şansına sahip. 


Oyun hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler bu adresten daha detaylı bilgi edinebilirler.

6 yorum:

  1. Muhteşem bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. YAV OYLE SEY OLUR MU YAV KALP DEDIGIN NORMAL BISEYDIR YANI NEDEN YAPILIYO BILMIYORUM AMA DEMIR DEGILDIR HERALDE

    YanıtlaSil
  3. Hearts of Iron'la ilgili kafamdaki bir kaç soru cevaplandı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. WWII zamanı bir oyun daha... severim

    YanıtlaSil
  5. Emeğinize sağlık Furkan bey gerçekten muhteşem bir yazı..

    YanıtlaSil
  6. çok başarılı bi yazı krdş hll

    YanıtlaSil